Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Bulutsuzluk Özlemi Bilgi Paylaşım Forumu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: NARSİSİZM  (Okunma Sayısı 929 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
freedom
B.Ö Üye **
**

« : 22 Şubat 2007 07:58:36 »

Narsist kelimesinin aslı narcissus’tan gelir ve yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. E tabi birde narsistler vardır ki bu insan güruhu narsist olduklarını her fırsatta dile getirmekten çekinmezler. Bu gibilere narsizmin psikolojide ’’davranış bozuklukları’’ adı altında incelendiğini söylemeniz de kâr etmez. Cümlelerinin büyük çoğunluğu 1. tekil kişiyle başlar. Narsist kimselerin en büyük sorunu kendilerini başkalarının yerine koyamamaları ve kimseyi sevememeleridir. Bu nedenle içten ve sıcak ilişkiler kuramazlar. Kendilerinden başka kimseye güvenmezler ve başka hiç kimseyi önemsemezler. Bu nedenle çevrelerindeki insanların duygusal enerjilerini tüketirler. Ben kötüyüm inancını kompanse etme amacıyla savunma mekanizması olarak ben mükemmelim söylemini sürekli kullanırlar. Bana tapıcaksın,ben süperim ben müthişim diyen ve bütün bunları derken gayet normal tavırlar sergileyen korkulası insan türüdür narsistler kısaca özetlemek gerekirse.

Hayatımda son dönemde narsist insanların sayısının arttığını gördükçe sizin bu konudaki düşüncelerinizide öğrenelim dedim

MOR PELERİNLİ VAMPİRELLANIN KARANLIK ŞATOSUNUN KIRINTILARIYDI ELLERİMDE KALAN... BİR DOKUNUŞTU HAYALİ, AYDINLIKTAN KAÇARKEN....
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2007 00:58:50 »

Narsist kelimesinin aslı narcissus’tan gelir ve yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. E tabi birde narsistler vardır ki bu insan güruhu narsist olduklarını her fırsatta dile getirmekten çekinmezler. Bu gibilere narsizmin psikolojide ’’davranış bozuklukları’’ adı altında incelendiğini söylemeniz de kâr etmez. Cümlelerinin büyük çoğunluğu 1. tekil kişiyle başlar. Narsist kimselerin en büyük sorunu kendilerini başkalarının yerine koyamamaları ve kimseyi sevememeleridir. Bu nedenle içten ve sıcak ilişkiler kuramazlar. Kendilerinden başka kimseye güvenmezler ve başka hiç kimseyi önemsemezler. Bu nedenle çevrelerindeki insanların duygusal enerjilerini tüketirler. Ben kötüyüm inancını kompanse etme amacıyla savunma mekanizması olarak ben mükemmelim söylemini sürekli kullanırlar. Bana tapıcaksın,ben süperim ben müthişim diyen ve bütün bunları derken gayet normal tavırlar sergileyen korkulası insan türüdür narsistler kısaca özetlemek gerekirse.

Hayatımda son dönemde narsist insanların sayısının arttığını gördükçe sizin bu konudaki düşüncelerinizide öğrenelim dedim

freedom bu sanki solipizm in açıklaması gibi geldi...Narsizm bence bu denli sert değil...
Bud enli sertlik ve kutuplaşma solipizm de daha belirgindir....
Solipizm e bakıldığı zaman kendisini tek varlık olarak gören ve cevresini sadece bir hayal ürünü olarak kabullenen akımdır...yapıda idealizm dürtülüdür....
narsizim ise ^^sadece kendini beğenmiş ve kendisini hat safada önemseyen^^ akımdır...

ama yinede tartışılmaya değer bir felsefe konusudur... Göz kırpan

dostlukla...

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
freedom
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2007 07:40:30 »

Narsisistik kişilik yapısı olanlarda görülen özellikler
        Narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliği büyüklenmeciliktir. Kendilerini diğer insanlardan daha farklı, üstün ve önemli bir insan olarak görürler. Kendilerine hayrandırlar. Bu kişiler kendilerini olduğundan daha başarılı, daha güzel, daha zeki olarak değerlendirirler. Büyüklük düşüncelerine gerçek yaşamda karşılık bulamazlarsa, bunu hayallerinde gerçekleştirmeye çalışırlar. Kendilerinin herkesten farklı ve özel oldukları hayalleri kurarlar. Fakat bu büyüklük duygusu özgüven taşıyan bir büyüklük duygusu değildir; sürekli dışardan onay görme beklentisi içindedir.

Bu kişiler derinlerde bir değersizlik duygusunu hissetmezler ya da kabullenemezler. Kırılgandırlar, fakat bu kırılganlıklarının büyüklük duygularına olan güven duygularının zayıflığından kaynaklandığını göremezler; kırgınlıklarına sürekli başkalarını suçlama ve değerinin anlaşılmadığı duygusu eşlik eder.

Narsisistik kişilik yapısının en önemli özelliklerinden birisi büyüklenmecilik ve üstünlük duygusudur. Fakat büyüklenmecilik ve üstünlük duyguları yalnız narsisistik kişiliğe özgü değildir. Kişide hiçbir psikiyatrik hastalık bulunmadan da bulunabileceği gibi bir çok psikiyatrik durumda da görülebilmektedir.

Kaynak
Kendini Tanıma Rehberi
Erol Özmen
Sistem Yayıncılık - Kıssadan Hisseler Dizisi

yazı çok uzun olduğu için hepsini ekleme şansım yok isteyen olursa yazının tamamını yollayabilirim  Gülümseme

MOR PELERİNLİ VAMPİRELLANIN KARANLIK ŞATOSUNUN KIRINTILARIYDI ELLERİMDE KALAN... BİR DOKUNUŞTU HAYALİ, AYDINLIKTAN KAÇARKEN....
freedom
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #3 : 23 Şubat 2007 07:45:41 »

Günümüzde Amerikan Psikiyatri Birliği’nin ruhsal hastalıkları sınıflandırma sisteminde paranoid, şizoid, şizotipal, antisosyal, borderline, histriyonik, narsisistik, çekingen, bağımlı ve obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu olmak üzere on kişilik bozukluğu tanımlanmıştır.

Narsisistik kişilik bozukluğu tanı ölçütleri

Narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliği genç erişkinlik döneminde başlayan ve süreklilik gösteren, davranışlarda gözlenen ya da hayal edilen büyüklenmecilik, beğenilme gereksinimi ve eşduyum yapamamadır. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin DSM-IV tanı ölçütlerine göre narsisistik kişilik bozukluğu denebilmesi için aşağıda verilen kişilik özelliklerin en az beşinin bulunması gerekmektedir (Amerikan Psikiyatri Birliği 1994):

1. Kendisinin çok önemli olduğu duygusunu taşır (örn. başarılarını ve yeteneklerini abartır, yeterli bir başarı göstermeksizin üstün biri olarak bilinmeyi bekler)

2.  Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da kusursuz sevgi düşlemleri üzerine kafa yorar

3.  “Özel” ve eşi bulunmaz biri olduğuna ve ancak başka özel ya da toplumsal durumu üstün kişilerin (ya da      kurumların) kendisini anlayabileceğine ya da ancak onlarla arkadaşlık etmesi gerektiğine inanır

4.  Çok beğenilmek ister

5.  Hak kazandığı duygusu vardır: kendisinin özellikle kayırılacak olduğu bir tedavi biçiminin uygulanacağı  beklentileri ya da bu beklentilerine göre uyum gösterme

6.  Kişilerarası ilişkileri kendi çıkarı için kullanır: kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarının zayıf yanlarını kullanır

7.   Empati yapamaz: başkalarının duygularını ve gereksinimlerini tanıyıp tanımlama konusunda isteksizdir

8.   Çoğu zaman başkalarını kıskanır ya da başkalarının kendisini kıskandığına inanır

9.   Küstah, kendini beğenmiş davranış ya da tutumlar sergiler

Bu bilgileride eklemeden geçmek istemedim bu durumda sevgili Tsira ve sevgili Emek umarım daha acıklayıcı olabilmişimdir sizlere...

Sevgiler

tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2007 03:05:35 »

bilgiler için teşekkürler sevgili freedom.. Göz kırpan
ama şunu iyi tahlil etmek gerekir...narsisizm çıkış itibariyle öznel idealizm kaynaklıdır...
öznel idealizmin babası diye tabir edeceğimiz george berkeley materyalizme karşı duruş olarak bu felsefenin şiddetli savunucusu konumundaydı haliyle...
ve ^^solipizm^^ diye bir kavram çıkarıyor hokkabazlıklarında....ve bu solipizm ilerleyen aşamalarda birde narsizm diye budaklanıyor
mesela neler demiş bu berkeley amca...İlk olarak en büyük yanılgısına bakalım...ufak bir ayrıntı bu berkeley aynı zamanda piskopostur:)
^^Madde tabiattan bir defa kovulursa  kendiyle birlikte  çok şüpheci ve ateist nosyonları.din savunucuları ve filozofl kesim için bir yerde  aşinalık oluşturan ve insanlara bu denli zararlı emeğe neden olan  bir  çok tartışmaları ve çetrefilli sorunları da kendisiyle birlikte  götürür ki, kendisine  karşı ortaya koyduğumu deliller kanıta tamamen yeterli sayılmasalarda (ki bence bunlar doğruluğu-doğruluğun öznel yaklaşım olduğunun farkında değil berkeley amca,bu yüzden gerçeklerden uzak duruyor-- ortada olan kanıtlardır), hakikatin, barışin ve din dostlarının bu kanıtların kafi  görülmesini istemeleri için bütün sebeplerin  varolduğuna inanıyorum.” 
demiş...miş..miş....
bir diğer tarafta ise berkeley hokkabazlığına devam ediyor birde ona bakalım ^^fakat bu ilkelerimi doğru sayılarak kabul edilirse, hem ateizm hem de septisizm tamamıyla yerden yere vurulmuş olacaktır karanlığa neden olan sorunlar aydınlığa kavuşmuş;kısmen çözülmez diye nitelendirilen  güçlüklerde aynı zamanda  çözülmüş ve paradokslardan zevk alan insanlar genel doğruya getirilmiş olur.^^
görüldüğü gibi berkeley maddeyi tabiattan  kovarsa dünyayı kurtaracağını(bir süre kendisini dünyayı kurtaran adam diye tabir ediyordu), tüm kötülüklerin ve sapkınlıkların son bulacağını belirtiyor. Peki Berkeley bunun için ne gibi deliller ortaya atmış.Berkeley,gerçek dünyanın varlığını ve  insan bilinci arasında varolan  sorunsalını toptan entegre etmekle başlamıştır ilk olarak  bütün herşeyin bilinçte varolduğunu aksinin yok olduğunu kabul etmiştir , dolayısıyla bilinçsiz bir var olma düşünülemeyeceğini öne sürmüştür. Var olmak, algılanmaktır semptomu en baş ögesidir Madem var olmak, bir özne tarafından algılanabilmektir, dünyada yaşam olmadığı 1500 yıl varolan tabiat hangi düşüncenin unsurudur diye bir soru getiriyor akıllara.... . Madde, bir soyutlamadan ve kuruntudan başka bir şey değildir diyede savını güclü temeller üzerine oturtmaya çalışmıştır....  Berkeley hayatı (aslında yaşam dersek daha doğru olur) bir hayal ürünü olarak görüyor**ve tüm gerçekliği bilince sıkıştırarak immateryalizmi meşru kılmaya çalışıyor...
**berkeleyin bu düşüncesi bir akım doğuruyor her ne kadar kendisi bu akımı kabul etmeyerek şiddetle reddetse bile materyazlime karsı durmak amacıyla kabul edebiliyor ki bu akım ^^solipizm^^dir(ben/kendim in varlığı tezi)

bu nedenle solipizm tamamıyla muğlak temeller üzerinde şekillenmiş^^ben-kendim^^ kavramıdır...narsisizm ise kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremeyen kişilerdir...

bu yüzden ben hala daha ilk mesajının narsisizm değilde büyük bir çoğunlukla solipizm olduğunu savunuyorum....

:not:anlatım bozukluğu veya imla hatası varsa öaffola...gecenin 4 ünde ancak bunlar çıktı...

dostlukla....

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
KüBRa
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #5 : 20 Mart 2007 18:43:47 »

ozaman Narsisistik kısaca bencil hep ben ben ben diyen insanlar....ve gerçekten günümüzde iyice çoğalıyo bu insanalrdan....

уiηe aşıηca çaуıη ѕυуυ вoуυηυ вeLкi уeηideη кaяşıмa çıкacaкѕıη ?..
Doink
Administrator
B.Ö Üye *****

el insaf ya nejad

« Yanıtla #6 : 20 Mart 2007 19:19:46 »

ozaman Narsisistik kısaca bencil hep ben ben ben diyen insanlar....ve gerçekten günümüzde iyice çoğalıyo bu insanalrdan....

Hayır yanılıyorsun Narsisizm hep ben diyenler değil, kendilerini seven insanlardir.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: