İdeolojiler kişiler veya gruplar üzerinde siyasal veya toplumsal öğretiler oluşturur.Bu kişilerin veya grupların davranışlarına politik,hukuki,felsefi,dini yönler verir.
Konuya siyasal öğretiler pencerisinden bakarsak siyasetin temeli din değil ekonomi olduğu için sosyalizm ve kapitalizm ideolojidir.Bunu kabul ediyorum.
Fakat toplumsal öğretiler pencerisinden bakarsak hümanizmde ideolojidir.Dinde ideolojidir.Sizde bunu kabul edin.
''din sınırlı insanların düşüncelerinden doğmuştur.Ve sınırlı bir kalıp içerisinde kalmıştır.Sadece burjuvazinin halk üzerinde uyguladığı baskının bir aracı olarak kalmakla birlikte ötesine geçememiştir''
Engels'in söznü örnek vermeniz konuya çok taraflı ve maddesel baktığınızı gösteriyor.
Her toplumsal görüşü olan ideolojimidir sorusunun cevabını zaten toplumsal açıdan bakarak verdiğimi düşünüyorum.
Din mükemmel canlılar olan insanlar içindir.İnsanlara gönderilmiştir.Dinde toplum yapısını bozacak hiçbir kötü şey yoktur.Toplum yapısını bozan yalan söylemekten tutun zina yapmaya kadar,kumar oynamaktan tutun faiz yemeğe kadar herşey yasaktır.Bu örnekleri çoğaltmamıza gerek yok.Sizde duymuşunuzdur.Böylece dininde toplumsal görüşünü,dünya görüşünü açıklamış buldum sayıyorum.
(Yazma diline duygularımızı katamıyoruz.Keşke böyle canlı konuları konuşarak tartışsak.Umarım bunu yaparız.