Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Bulutsuzluk Özlemi Bilgi Paylaşım Forumu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Köy Enstitüleri...En büyük kayıbımız eğitim anlamında....!!!  (Okunma Sayısı 882 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Emek23
Ziyaretçi
« : 01 Ekim 2006 21:03:05 »

Köy Enstitüleri  17 Nisan 1940 da 3083 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel’in  Bakanlığı – fikir babası İsmail Hakkı Tonguç’un  önderliğinde kuruldu...
1930 lar Türkiye’ sinin nüfusunun
% 80 nin den fazlası köylü olan, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak bugün dahi bir çok ülkeye örnek olabilecek üretime dönük öğrenimi öngören  eğitim kurumlarıydı.  Başka bir deyişle Anadolu’nun aydınlanması idi.
Köy çocuklarının alındığı bu okullarda amaca uygun olarak eğitildikten sonra geldikleri köylere donanımlı
( tarım, iş, sanat, sağlık ) öğretmen olarak gönderiliyorlardı.
 Köylülerin bu gibi aydınlanma sürecinden rahatsız olan toprak ağaları, Cumhuriyet karşıtları  ve din istismarcılarının çıkarları bozuluyordu. Onlar için bu kurumların kapatılması gerekiyordu ve kapatıldı.
 Eğer kapatılmamış olsalardı;  gidilmemiş köy, okulsuz çocuk, işlenmemiş toprak, kullanılmamış su, aç- açık insan, işçileri sokaktalar da  aç dolaşan kapatılmış fabrikalar olmazdı. Eğer kapatılmasalardı işçilerimiz yabancı ülke kapılarında iş aramayacaklar, aileler bölünmüş olmayacaklardı. En önemlilerinden bir tanesi de, bugünkü töre cinayetleri işlenmeyecekti.  Son yıllarda üzerinde en çok durulan köy boşalmaları yaşanmayacaktı. Çünkü insan için gerekli olan hizmetler köyde üretilir olacaktı.  Kapatılmamış olsalardı bu günkü özgürlük kavgaları yapılmayacaktı. Çünkü ''KÖY ENSTİTÜLERİ BİR ÖZGÜRLÜK ve ÖZGÜRLEŞME EYLEMİ'' idi...
    Komünist yetiştiriyor gibi alakasız  iddalarla böylesi mükemmel bi eğitim olayı yok edildi...
Sizinle paylaşmak istedim arkadaşlar eğitim anlamında Türkiye' nin büyük reformlarından biriydi fakat bunuda kamçılamayı başaran o zihniyet bugün sonu belli olmayan bi yolda Halkı sürüklüyor ve sürükleniyoruz ... Şuan keşke herşey daha farklı olsaydı bu gerici akımla boğuşuyor olmak yerine her yeni gün yeni bişeyleri üretmenin tadına varabilseydik.... Ney

« Son Düzenleme: 02 Ekim 2006 02:14:13 Gönderen: Emek23 » Logged
eskici
B.Ö Üye **
**

YeLKeN aÇTıM RüZGaRa...

« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2006 21:41:40 »

sovyetlerdeki kolhozlara benzettim şimdi ben bunu
ne güzel olurdu öyle olsaydı...

tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2006 21:42:39 »

emek23 ünde belirttiği gibi en büyük kayıp eğitim alanındadır...
çünkü artık okullarda bir şey öğrenmek yerine tamamıyla statükocu anlayışın sızdığı ezbercilik yer edinmiştir...
eğitim paralı bir hal alarak durumu  pekala iyi olmayan aile cocukları eğitimden uzak kalarak farklı ugraslar peşine yöneliyor...sistem çelişkilerle beslniyor sadece...
örneğin her kız cocugu okula diye kampanyalar yapıyor fakat diger taraftan rizede karadeniz sahil yolu projesi nedeniyle okulu yıkılan öğrencilerde mevcut ve bir okulun temin edilemediği öğrenciler...
bugun cok net diyebilirizki türkiyedeki eğitim sistemi hiç bir ülkenin uygulamadığı sistemdir...ve okullarda verilen eğitimde eğitimden!!! uzak boş ve doğmatik şeylerden ibarettir...
ilk okul kitaplarından evrim teorisi çıkarılarak yerine yaratılış teoremi yerleştiriliyor....
ki bu yaratılış teoremi ABD de protestan klisenin bilim karsıtı demeçlerinden doğmuş olan bilimden uzak saçmalıklar abidesidir...ve türkiyedeki hükümette bunu hiçe sayarak öğrencilerin bilimden uzak yetişmesini sağlıyor....
bugun dünya üzerindeki istatistiklerde bunu doğrular niteliktedir türkiyede kitap okuma oranı %0,5 lerle ölçülüyor buda verilen sistemin zayıflığının ölçeğidir...
bugun türkiyede liseden mezun olan bir öğrencinin kelime hazinesi kübada bir ilkokul öğrencisinin kelime hazinesiyle aynı eş değer seviyededir....
kübada verilen eğitimin bedava olduğunu pekala coğumuz biliyoruz ve tıptaki ilerlemeleride keza aynı şekilde...
verilen eğitimin ücretsiz olması insanlarında eğitime yönelmesine neden oluyor...
ücretli olmasıda insanı ya kapkaça itiyor yada ekranlarda popstar bbg gibi hiç bir eğitim yönü olmayan programlara itiyor....
türkiyede okuyan öğrencininde ayrıca işsiz kalma korkusuda bunlara eklenince iş çıkılmaz bir hal alıyor....

önceden bu köy enstitüleri sayesinde emek23 ünde  belirttiği gibi üretime dönük öğrenimi öngören  eğitim kurumlarıydı...burjuva ideologları sistem yaltakçıları öğrenim görülmesini reddederk insanlığı bilgiden ve bilimden uzak tutmayı yeğlemiştir..
çünkü bilgisiz ve bilimden bi haber milleti zaptetmek ve yönetmek her zaman için daha kolay olmuştur....

DOSTLUKLA!!!!
« Son Düzenleme: 01 Ekim 2006 21:44:45 Gönderen: tsira » Logged

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
pusu
B.Ö Üye *
*

« Yanıtla #3 : 23 Şubat 2007 21:25:16 »

her zaman amcam gibi aydın bir insan olmayı istemişimdir ve bunu ona her defasında söylerim amcam ise bana sadece şunu söyler sen asla benim gibi olamazsın çünkü benim senden tek farkım   köy enstitüsü mezunu olmam derdi amcam ankara hasanoğlan köy enstitüsü mezunu baskıyla ve sindirme ile faşistler tarafından kapatılan köy enstitülerini keşke tekrar yaşama geçirmek mümkün olsa
yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #4 : 18 Eylül 2007 15:41:25 »

Köy enstitülerinin kapatılması Türkiye'nin eğitim tarihi açısından talihsiz bir dönüm noktasıdır.Köy enstitüleri anadolu insanının,köy çocuklarının aydınlanması için en azından kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri için eşsiz bir fırsattı.Ama yine sistem yapacağını yaptı ve bu aydınlanma merkezlerini kapattı.Sistem baktı ki anadolu insanı aydınlanıyor,köyler bilinçleniyor hemen kendi yardakçılarını kullanıp bu aydınlanmaya bu bilinçlenmeye son verdi.

Geçen sene İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'ni temsilen 7-8 arkadaş Aziz Nesin'in yaptırdığı Nesin Vakfına gitmiştik.Yolda sıradan ve sistematik bir vakıfla karşılaşacağımızı düşünürken gördüklerimiz bizleri hem şaşırtmış hem de sevindirmişti.Vakıf gerçekten bir köy enstitüsü gibi işliyor.Hafta içi öğrenciler okula giderken hafta sonu ise tiyato,sinema etkinliklerine katılıyorlar.Ayrıca bahçedeki hayvanların,sebze ve meyvelerin bakımında büyüklere yardım ediyorlar.Ve daha bir sürü etkinlikler...

Düşünüyorum da sadece bir vakıftaki az sayıdaki öğrenciler böyle.Keşke anadoluda,gidilmeyen kasabalarda,okul veya öğretmen bekliyen köylerde de durum böyle aydınlatıcı olsa.........   
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: