Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Bulutsuzluk Özlemi Bilgi Paylaşım Forumu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İRTİCA  (Okunma Sayısı 1308 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hasta_siempre
B.Ö Üye ***

« : 29 Ekim 2006 13:49:12 »

Son günlerde her yerde bu konu konuşulur oldu. bana göre görmemezlikten gelinmicek kadar önemli bi konu türkiye için ve yoktur diye aksini idda etmeyi yersiz buluorum. peki sizin görüşlerinzi nelerdir, türkiye'de ki irtica tehdiyle ilgili olarak..?ilerde nelere sebep olabilir önüne geçilemez mi vs..

hayata başlarken şartları sen koymadın ki, sana sanal bi dünya sundular....
Emek23
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 04 Kasım 2006 21:05:02 »

İrtica yok efendim ...Facia var facia......!!!
yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #2 : 20 Eylül 2007 16:30:32 »

Türkiye'deki irtica tehlikesi Türkiye'de yaşayanların dini yönden ne kadar sömürüldükleri ile alakalı birşeydir.

Üniversitelerdeki cemaatleşmeyle,devlet kurumlarındaki dini kadrolaşmayla,yeşil sermayenin yurt içinde ve dışında olmasıyla irtica tehdidi başlıyor demektir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti tanımında bulunan laiklik kavramının elbette içi boşaltılmaya çalışılacaktır.Fakat bu da hiçbir zaman başarılamayacaktır.Emin olun bu hep böyle devam edecektir.Cumhuriyet tarihine baktığımızda hep böyle olmuştur.Ya etnik köken sorunu olmuştur ya ekonomik kriz olmuştur ya da irtica tehlikeleri olmuştur.Bizler bunlarla oyalanırken bizden kazananlar karlarına kar katmıştır.

Üniversitelerde "cemaatçi" diye adlandırdığımız öğrenciler sadece cuma namazlarında camiye gidip diğer namazlarını toplanıp cemaat evlerinde kılıp bunun üstüne üniversitelerde mescit istiyorlarsa ben burada kötü niyet ararım.

Bu soruna biraz daha özde bakmak gerekirse yani biraz daha genellersek daha iyi olur.Burada konu kemikleşme sorunudur.Radikalleşme sorunudur.Kendini dışarı kapatıp beyince yozlaşma sorunudur.
yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #3 : 22 Eylül 2007 13:11:56 »

İrtica konusunda öze inmemin sebebi konuyu ideolojik almamdandır.Genelleme sözünüde kemikleşmenin sadece dini ideolojide değil,diğer ideolojilerde de olduğunu belirtmek için kullandım.....

Nasıl yapabildim mi biraz.... Göz kırpan
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #4 : 22 Eylül 2007 20:00:32 »

Tartışmayı baştan farklı kulvara taşıyor gibiyiz sayın yasin b.ö...Yanılıyormuyum yoksa?
Çünkü dini bir ideoloji olarak görmeniz ve ^^...sadece dini ideolojide değil....^^ söylemi tartışmayı sağlıklı bir zemin üzerinede ilerletemez kanısındayım Göz kırpan

dostlukla...

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #5 : 23 Eylül 2007 16:23:22 »

Bana göre din bir ideoloji olduğu için konuyu başka bir kulvara taşıdığımı düşünmüyorum.Tabiki bu başlık altında dinin ideoloji olup olmadığını tartışacak değiliz.

Din size göre bir ideoloji olmadığı için de vardığınız kanı bana göre yanlış.  Göz kırpan

tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #6 : 23 Eylül 2007 19:04:24 »

Din nasıl bir ideoloji olabiliyor ben bunu anlamış değilim..
İsterseniz ilk olarak bunu açıklayın daha sonra konuyu tartışalım olmaz mı?Konu ile ortaya atmış olduğunuz iddaa aynı doğrultuda olduğundan tartışmakta bir zarar yoktur

dostlukla...
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2007 19:07:18 Gönderen: tsira » Logged

yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #7 : 24 Eylül 2007 16:17:36 »

Şöyle oluyor,anlatayım.

Dinin de dünya ve toplumsal görüşü olduğu için bir ideolojidir.Din de bir grubun veya bir topluluğun davranışlarına yön verdiği için bir ideolojidir.

Dini sadece manevi olgularla kısıtlamamak gerekir.Dine inanmayanlar dine sadece bu pencereden baktıkları için dinin dünyevi olguları görmedikleri için dini ideoloji saymazlar. Gülümseme Göz kırpan

bulutsuzemre
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #8 : 24 Eylül 2007 16:54:00 »

dine inanmıyorum ama bir ideoloji olduguna ınanıyorum ....dogrudrur Gülümseme
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #9 : 24 Eylül 2007 20:57:09 »

medem bir ideoloji dediğiniz  din  toplumun ekonomik koşullarına nasıl bir tez ile yaklaşıyor?
İdeolojilerin bir ekonomik kıstası olduğunu hepimiz biliyoruz..
Kapitalizme bakalım
sosyalizme bakalım

ayrıca f.engels diyorki ''din sınırlı insanların düşüncelerinden doğmuştur.Ve sınırlı bir kalıp içerisinde kalmıştır.Sadece burjuvazinin halk üzerinde uyguladığı baskının bir aracı olarak kalmakla birlikte ötesine geçememiştir''

Varsa dinin bir ideoloji olduğuna dair tezler okumak isterim...
Nasıl bir toplumsal görüş hakim  dünya görüşü nedir...
Her toplumsal görüşü olan ideolojimidir?
Hümanizm bu söylenenlere kalırsa bir ideolojidir Göz kırpan

dine inanmıyorum ama bir ideoloji olduguna ınanıyorum ....dogrudrur Gülümseme

Zaten sırf dedin diye ideoloji olarak yerini aldı....Ne insanlar var yahu anlamakta zorlanıyorum

dostlukla...

« Son Düzenleme: 26 Eylül 2007 17:41:51 Gönderen: tsira » Logged

yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #10 : 26 Eylül 2007 16:50:16 »

İdeolojiler kişiler veya gruplar üzerinde siyasal veya toplumsal öğretiler oluşturur.Bu kişilerin veya grupların davranışlarına politik,hukuki,felsefi,dini yönler verir.

Konuya siyasal öğretiler pencerisinden bakarsak siyasetin temeli din değil ekonomi olduğu için sosyalizm  ve kapitalizm ideolojidir.Bunu kabul ediyorum.

Fakat toplumsal öğretiler pencerisinden bakarsak hümanizmde ideolojidir.Dinde ideolojidir.Sizde bunu kabul edin.

''din sınırlı insanların düşüncelerinden doğmuştur.Ve sınırlı bir kalıp içerisinde kalmıştır.Sadece burjuvazinin halk üzerinde uyguladığı baskının bir aracı olarak kalmakla birlikte ötesine geçememiştir''

Engels'in söznü örnek vermeniz konuya çok taraflı ve maddesel baktığınızı gösteriyor.

Her toplumsal görüşü olan ideolojimidir sorusunun cevabını zaten toplumsal açıdan bakarak verdiğimi düşünüyorum.

Din mükemmel canlılar olan insanlar içindir.İnsanlara gönderilmiştir.Dinde toplum yapısını bozacak hiçbir kötü şey yoktur.Toplum yapısını bozan yalan söylemekten tutun zina yapmaya kadar,kumar oynamaktan tutun faiz yemeğe kadar herşey yasaktır.Bu örnekleri çoğaltmamıza gerek yok.Sizde duymuşunuzdur.Böylece dininde toplumsal görüşünü,dünya görüşünü açıklamış buldum sayıyorum.

(Yazma diline duygularımızı katamıyoruz.Keşke böyle canlı konuları konuşarak tartışsak.Umarım bunu yaparız. Gülümseme Göz kırpan
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #11 : 26 Eylül 2007 17:37:57 »

İdeolojilerin kişi yada grupları yönlendirdiğine dair tek taraflı bir söylemde bulunmanız aslında diyalektiği bu noktada unuttuğunuz anlamına geliyor..Diyalektik bunları ayrılmaz bir parça olarak görür ve eleştirileri bütün içerisinde yapılması gerektiğini belirtir..
Şayet siz bu söylemimide engelsten verdiğim örnek gibi absürd bir benzetme ile değerlendireceğe benziyorsunuz.Çünkü engelsten verdiğim cümlenin vurgulamak istediği noktayı hiçe sayarak niteliği görmemezlikten geliyorsunuz..
Bir şeyi kabul etmeyeceğim sizin söyleminizle sayın yasin b.ö çünkü bir tez sunamıyorsunuz ve şuna getiriyorsunuz konuyu ben senin cümleni kabul ettim sende benimkini kabul et...
Ne hümanizmi ideoloji olarak kabul ederim nede din kavramını...Şayet bunların ideoloji olduğuna dair teziniz varsa buyurun sunun..Ama lütfen bilimsel tezler olsun....Bir mahallede Ali adında 2 çocuk yaşıyor.Birisi kırmızıyı çok seviyor demekki diğer alide kırmızıyı çok seviyor gibi bilimsellikten uzak önermelerle din kavramının ideoloji olduğunu söylemeyiniz.Zira komik oluyor...
Siyasetin temeli sizinde söylediğiniz gibi din olamaz çünkü siyaset kavramı din kavramından çok daha önce varolmuştur...
Olayı toplumsal öğreti açısından değerlendirmeniz ideoloji olarak yaftalamanızı mecbur kılmışcasına inatla din ideolojidir diyorsunuz....
Bende inatla vurguluyorumki din bir ideoloji değildir doğmatik bir olgudur...

Bakın ben yazınızın neresinden alıntı yapacağımı bilmiyorum çünkü bir yazıda heleki siyasi bir konuda diyalektik bütünlük ve felsefi bütünlük önemlidir...
Eğer felsefi bütünlük sağlamış olsaydınız yazınızda taraf tutmayı maddesel bakışa kadar indirme gibi bir absürdlük yapmazdınız..
Bir tarafım(siyasi) vardır ve ben yazılarımda bu tarafı açıkca ortaya koyuyorum.Ve seçtiğim cümleleri düşüncelerimle çelişmemesi açısından büyük bir önemle seçiyorum..Çünkü bütünlük önemlidir lakin siz bu bütünlüğü maddesel bakış olarak değerlendirmişsiniz yapacak bir şey yok...

Gel gelelim son parağrafınıza..İlk olarak  din insanlara gönderilmiştir lafınızla başlayalım...
bu kadar emin olmanızdaki sebep nedir acaba yasin b.ö?
Dinin tanrısal olduğunu savunmanız ve  ideoloji olarak belirtmeniz hangi çelişkinin sembolüdür?
Ve sonra dini alimler gibi dinin toplum yapısını bozmayacağını iddaa ediyorsunuz...sanırım çevrenizde olup bitenlere göz atmıyorsunuz ki böylesine bir cümle kuruyorsunuz...fazla söze gerek yok...

dostlukla...

yasin b.ö
B.Ö Üye **
**

« Yanıtla #12 : 26 Eylül 2007 19:00:34 »

Evet fazla söze gerek yok.

Ben doğruları savunuyorum sen ise gerçekleri...

(Bu ara büyük bir absürt benzetmede beni din alimi sanman)
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #13 : 27 Eylül 2007 19:11:35 »

Ben seni din alimi falan sanmadım yazımı baştan okurmusun...O sadece bir benzetmedir  netlik taşımıyor onun için ortada bir absürdlük yok...

dostlukla...

tuu
B.Ö Üye *
*

« Yanıtla #14 : 13 Kasım 2007 10:51:23 »

bu kelimeyi daa önce bi yazımda kullandıımda bulutsuzluk net kelimemi sansürlemişti..keşke yapmasaydı..ööle gerekli bi kelime kiii:D

cry for the moon
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: