Forum arrow Genel Amaçlı Forumlararrow Duyarsız Kalma İsyan Et....arrow SİZ HİÇ NÜKLEER SANTRAL GÖRDÜNÜZ MÜ?
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Bulutsuzluk Özlemi Bilgi Paylaşım Forumu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: SİZ HİÇ NÜKLEER SANTRAL GÖRDÜNÜZ MÜ?  (Okunma Sayısı 967 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« : 23 Şubat 2007 01:24:17 »

Nükleer santralin adresi Sinop
Hükümet, nükleer enerji santralinin Sinop’ta inşa edilmesine karar verdi. Sinop’ta, 3 adet reaktörün yer aldığı nükleer ada kurulacak.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 09:49 TSİ 13 Nisan 2006 PerşembeANKARA - Nükleer santralin Sinop’a yapılması kararlaştırıldı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, nükleer santral konusunda 8 yer önerdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yerler içinde bulunan Sinop’u ilan ettiğini söyledi. TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan TAEK Başkanı Çakıroğlu, nükleer santralin nereye yapılacağı konusunda Türkiye genelinde ayrıntılı teknik incelemelerde bulunduklarını anlatarak, deniz suyu sıcaklığından, iklim, rüzgar ve havanın durgunluğuna kadar 43 kritere göre 7 yer belirlediklerini ifade etti.

Çakıroğlu, nükleer santral yapılacak yerde bir de teknoloji merkezinin kurulmasının öngörüldüğünü, Sinop’un bu açıdan da uygun olacağını vurguladı.

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç’un Sinop dışında nereleri önerdiklerini sorması üzerine Çakıroğlu, Eskişehir’deki Sarıyer Barajı’nın kenarındaki göl alanını, Konya’da birkaç yer, Trakya’da da Kırklareli’nde bir yer önerildiğini belirtti.

Bunlar içerisinde de Sinop’tan sonra ikinci olarak öne çıkan yerin Sarıyer Barajı kenarındaki göl alanı olduğunu anlatan Çakıroğlu, bu yerin 8-9 tonluk reaktörlerin taşınmasının göz önüne alınması sonucunda tercih edilmediğini söyledi.

HANGİ ALTERNATİFLER VARDI?
Nükleer santral için alternatif bölgeler şunlardı:
Beyşehir-Seydişehir
Nallıhan-Beypazarı
Akçakoca-Ereğli
Mersin-Akkuyu
Kırklareli-İğneada
Kırıkkale-Nevşehir

ÇEVRECİLER ŞAŞIRMADI
Türkiye’nin ilk nükleer santralinin Sinop’a kurulması kararı çevrecileri şaşırtmadı. “Sinop Nükleer Karşıtı Platformu” kararın ardından, nükleer santral karşıtı çalışmalarına ağırlık vereceğini duyurdu.

Sinop’a nükleer santral kurulmasına karşı oluşturulan “Sinop Nükleer Karşıtı Platformu” üyesi Hale Özen kararın kendileri açısından sürpriz olmadığını söyledi.

Bu nedenle daha önce nükleer santral karşıtı etkinliklere başladıklarını anlatan Özen, “Zaten böyle bir kararı bekliyorduk. Çalışmalarımız bundan sonra daha yoğun olacak” dedi.

NTV canlı yayınında, ilk nükleer santralin Sinop’a kurulması kararını değerlendiren Çevre ve Orman Bakanı Pepe ise yeni kuşak nükleer santrallerin güvenlik katsayılarının son derece yüksek olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve Japonya gibi nükleer enerjiye sahip ülkelerde bugüne kadar santral kaynaklı çevre sorunu yaşanmadığına dikkat çeken Pepe, gerekli çalışmaların ardından, bakanlığının Sinop’la ilgili kararını açıklayacağını kaydetti.

sadece yorumsuz bırakıyorum....

dostlukla....

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
pusu
B.Ö Üye *
*

« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2007 21:18:00 »

karadenizlilere ikinci çernobili yine bir karadenizli yerleştiriyor bu adam nasıl karadenizden oy isteyecek bilmiyorum nükleer santral ölümdür hele hele de Türkiye gibi güvenlik yönünden zayıf bir ülkede her yerde emperyalist ajanlar istim üstünde gezerken bu santral karadenizin felaketi olur bir an önce durdurulmalı
tsira
Administrator
B.Ö Üye ****

« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2007 21:38:32 »

Bana kalırsa bu hükümet yapamaz böyle bi icraat.Zaten ABD ve AB nin emrinde olan bi hükümetten bunu bekleyemezsiniz.Bu santrali yapmanızı ne AB ne ABD ister...Ben şahsen yapılmasından yanayım. Bunu yapacak olan hükümet tam anlamıyla halk hükümeti olmalıdır.
     Ben nükleer enerjiye hayır diyorum ama bu teknoloji mutlaka bizdede olmalı

ben nükleere onay veren insanların nedenlerini merak ediyorum açıkcası?
gladiatör68 mümkünse hangi nedenlerden dolayı nükleeri bu denli istekli savunuyorsun....gerçekten merak ediyorum bir açıklama yapman mümkünmü?

şimdilik bir yorumda bulunmuyorum yazına sabırsızlıkla beklediğim nedenlerini okuduğum anda uzunca bir yorumda bulunacağımdır...

ben senden sadece nükleeri bu denli savunmanın nedenlerini istiyorum...Umarım beni kırmazsın...

dostlukla...

Alternatifdunyam.Com © | Başka Bir Dünya Mümkün...
puratu
Global Moderator
B.Ö Üye *****

« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2007 06:21:52 »

Nükleer Yasası yeniden Meclis’e geliyor

http://www.ntvmsnbc.com/news/422181.asp

üstüne birde ilgili kriterler belirlenince ihaleler için yarışma yapacaklarmış...  birşey söyleyemiyorum, sabah sabah kalakaldım birden...

saygıyla...

puratu
Global Moderator
B.Ö Üye *****

« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2007 03:39:13 »

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
BASIN AÇIKLAMASI

Önceki dönemde TBMM de kabul edilen ancak, Cumhurbaşkanı tarafından bazı maddeleri veto edilen Nükleer santraller yasası, meslek örgütleri, sendikalar, bilim insanları, yerel dinamikler, siyasi partilerin ve çevre örgütlerinin kısaca kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen yeniden gündeme getirilerek yasalaştı. Siyasal iktidar böylesine önemli bir konuda, yine bir oldu bitti anlayışı ile konunun tartışılmasına imkan vermeyerek inatla yasayı geçirmiştir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bir kez daha belirtiyoruz ki,

Nükleer santrallerin yeniden gündeme getirilmesi, ülkenin enerji ihtiyacından değil, siyasal bir tercihten kaynaklanmaktadır
Türkiye‘nin kesinlikle nükleer santrallere ihtiyacı yoktur:

Bugün 28 bin megavat puanta karşın, 41 bin megavat kurulu gücümüz bulunmaktadır. 130 milyar kwH hidro elektrik,120 milyar kwH rüzgar, 70 milyar kwH linyit, 5 milyar kwH taş kömürü, 5 milyar kwH jeotermal olmak üzere toplam 330 milyar kwH yerli kaynaklara dayalı ilave elektrik üretim potansiyelimiz mevcuttur. Şu an ki teknolojiyle bile 2020‘lerin elektrik ihtiyacının, ülkemizin hidrolik, kömür, rüzgâr, jeotermal, güneş ve diğer yerli kaynaklarından karşılanması olanaklıdır. Resmi rakamlarda bile %20‘ler seviyesinde açıklanan kayıp-kaçak oranının AB ülkeleri ortalaması olan %6 seviyelerine indirilmesiyle, enerji tasarrufu ve enerjinin verimli kullanımı ile, birkaç nükleer santralin üreteceği enerjinin karşılanabilmesi mümkündür.
Yerli enerji kaynaklarımız kamusal bir hizmet anlayışı ve planlama içinde değerlendirildiğinde, çalıştırılan santrallerin kapasite kullanım oranlarının yükseltilmesi ve enerjinin etkin ve verimli kullanılması ile Türkiye hiç bir zaman enerjisiz kalmayacak, nükleer santrallere ihtiyacı olmayacaktır.

Nükleer santraller kurulmazsa karanlıkta kalacağımız doğru değildir:

Kurulması öngörülen nükleer santrallerin kapasitesi, her biri 1500 MW olmak üzere toplam 4500 MW‘dir.
Bu santrallerin, 2020 yılı için ETKB verilerine göre enerji ihtiyacının karşılanmasında sahip olacağı pay, elektrik üretimi kurulu gücünün ancak %5‘i olacaktır. Bu açıdan bakıldığında bile, nükleer santraller kurulmazsa elektriksiz kalacağımız söylemi tamamiyle gerçek dışıdır.

Nükleer santraller pahalı ve güvensiz bir yatırımken, ucuz enerji kaynağı da değildir:

Bir çok ülkede yeni nükleer santral yapılmadığı gibi, mevcutlar ise belirli bir plan dahilinde kapatılmaktadır. Sayıştay Raporlarında bile "nükleer enerji en pahalı yatırım" olarak değerlendirilmektedir. İlk yatırım maliyetleri diğer yakıtlı santrallere göre çok daha pahalıdır. Kurulması öngörülen 1.500 MW‘lık her bir santral için 4,5-6 milyar dolar, üç santral için toplam 13,5-18 milyar dolar yatırım söz konusu olacaktır. Yatırım dönemleri asgari (10-12 yıl) olup, çok uzundur.
Teknoloji ve yakıt yönünden tamamen dışa bağımlıdır. Üretilen elektrik ucuz değil, aksine pahalıdır.
35-40 yıllık ekonomik ömürleri boyunca sıkça arıza ve güvenlik sorunları yaşanmaktadır. İşletilmeleri teknolojik riskler içermektedir.
Atıkların korunması sorunlu ve pahalıdır.. Halen dünyada nükleer atıkları kalıcı olarak depolayacak lisans alınmış bir depo mevcut değildir.
Ekonomik ömürleri dolunca, söküm maliyetleri ilk yatırım maliyetlerini aşabilmektedir.

Tüm dünya ilk yatırım ve işletim maliyetleri çok yüksek, 35-40 yıllık ekonomik ömürleri boyunca sıkça arıza ve güvenlik sorunları yaşayan, atık sorunlarına çözüm bulunamayan bu pahalı enerji üretiminden vazgeçerken Türkiye‘de NÜKLEER SANTRAL Kurulması; ülkenin değil, uluslararası lobilerin ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.

Nükleer enerji santral yasası;

Tercüme, derleme ve ısmarlama bir yasadır.
Pazar bulamayan nükleer lobilerin dayatması sonucu çıkarılmıştır.
Açıklık ve netlik taşımamakta, santral yapımında önem taşıyan bütün konuları ikincil mevzuatlara, yönetmeliklere bırakmaktadır.
Şirket seçiminin, belirlenecek ölçütlere göre yapılması ile pazarlık şansı bile bırakmamıştır.
Nükleer santral kuracak bir şirkete ürettiği elektriği ülke içinde satış zorunluluğu da getirmemiştir.
Taşınması bile dünyada büyük protestolara yol açan atık sorunu geçiştirilmiştir.
Denetim konusu belirsizlikler içermektedir.

Nükleer santral söküm maliyetinin büyük kısmı TETAŞ üzerinden halk tarafından karşılanacaktır.
Bir kaza olması durumunda zararın tazmininde şirketlerin yükümlülükleri Paris Sözleşmesi ile sınırlandırılarak büyük yük devlete bırakılmaktadır.

Üzerinde nükleer santral kurulacak taşınmazın kullanılmasından, atıkların nakli, depolanması ve bertarafına, santralın işletme süresinin sonunda devreden çıkarılması ve sökümüne kadar tüm süreçlerde oluşturulacak fonlara, sembolik düzeyde katkı koymaları suretiyle şirketlere birçok maddi kolaylıklar sağlanmış, hazine‘ye ve devlete ise büyük mali yükler getirilmiştir.

Nükleer lobilerin baskıları sonucu çıkarılan bu yasa, belirli birkaç şirkete nükleer santral kurdurulmasının hukuki zeminini yaratma amacındadır. Nükleer santrallerin kurulması işletilmesi ve enerji satışı gibi çok önemli bir konuyla ilgili olmasına rağmen; kurulum, işletim, denetim, söküm ve atık konularına yüzeysel değinen, kapsamsız bir tercüme özetidir. Şirketler lehine önemli mali avantajlar sağlarken, halka büyük mali yükümlülükler getirmektedir.

Sonuç olarak, ülkenin enerji ihtiyacından değil siyasal bir tercihten kaynaklanan, ülkenin gerçeklerine uymayan, halkın yararına olmayan, uygulanması halinde ülkemizi sonu belli olmayan bir felaketin içine sürükleyecek NÜKLEER SANTRAL yasası kabul edilemez.

UYGULANMAMALI, KALDIRILMALIDIR.

TÜRKİYE‘DE NÜKLEER SANTRAL KURULMASI; ÜLKENİN DEĞİL, ULUSLARARASI LOBİLERİN İHTİYACINI KARŞILAMAYA YÖNELİKTİR

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

......................

öte yandan;

Nükleer ihalesine Şubat’ta çıkılıyor

Nükleer güvenlik, lisanslama, reaktör tipi, santral ömrü, teknolojik denenmişlik, yakıt teknolojisi, yerli katkı, işletme deneyimi ve elektrik çıkış gücü başlıklarında hazırlanan kriterler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelere açıklandı, görüş istendi.

TAEK 21 Aralık’a kadar görüş toplayacak, ardından kriterleri kesinleştirilip yayınlayacak. iki ay içinde de yönetmelikler hazırlanacak. 21 Şubat’ta TETAŞ ihale ilanına çıkacak.

http://www.ntvmsnbc.com/news/427842.asp#storyContinues

« Son Düzenleme: 26 Aralık 2007 03:51:58 Gönderen: puratu » Logged

KIZILIRMAK
B.Ö Üye *
*

« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2008 14:28:14 »

Güneş,Rüzgar Bize YETER !

Arkadaslarım Mersin Akkuyu ya lisans alnmıştır. 2008 yılı içerisinde çalışmalara başlanacak eger sizde Nükleer karşıtı biriseniz bu karşıtlığı muhakak eyleme dökmelisiniz ....
kocatepe1921
B.Ö Üye *
*

« Yanıtla #6 : 22 Şubat 2008 19:25:04 »

Aslında görüşlerimde biraz yanılmışım Üzgün(( gerçekten nükleer enerji ülkemize gereklide değil şartta değil.Çünkü ülkemizin büyük bir doğal potansüyeli var yazık günah olmasın.Gerek yok böyle bir enerjiye
puratu
Global Moderator
B.Ö Üye *****

« Yanıtla #7 : 08 Mart 2008 01:41:41 »

Nükleer santral kanununa kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, görevlerini yerine getirirken özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde kadro aranmaksızın uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilir” hükmünü iptal etti.

CHP ve DSP, nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesine dair 5710 sayılı Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Yüksek Mahkeme, dünkü gündem toplantısında davayı esastan sonuçlandırdı.

Anayasa Mahkemesi, 5710 sayılı Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun’un geçici 1. maddesinin ikinci cümlesindeki “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, görevlerini yerine getirirken özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde kadro aranmaksızın uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilir” hükmünün iptaline karar verdi. Heyet, CHP ve DSP’nin diğer iptal istemlerini ise reddetti.

saygıyla...

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: